Hoeveel backlinks heb je nu echt nodig? Op basis van feiten

SEO
28 maart 2024

Boy

SEO Specialist

Backlinks zijn een belangrijke factor voor SEO en het verbeteren van je ranking in de zoekresultaten van Google. De vraag “hoeveel backlinks heb ik nodig?” houdt veel website eigenaren en online marketeers bezig. Wij vertellen je dat er geen magisch aantal is dat success garandeert; het gaat veel meer om de kwaliteit dan om de kwantiteit. Het is beter om gelijkmatig en op kwaliteit gerichte backlinks naar je site op te bouwen. Echte vooruitgang in zoekmachine optimalisatie wordt behaald door consistent, maand na maand, te werken aan het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Dit zorgt voor een duurzame groei in organisch verkeer en een sterkere online aanwezigheid.

Onze ervaring leert ons dat het beter is om geleidelijk goede backlinks te verzamelen dan in één keer een groot aantal van lage kwaliteit. Kwalitatieve backlinks vanuit autoritaire en relevante websites wegen zwaarder en hebben een positiever effect op jouw SEO resultaten.

Bij Linkbuilding Masters helpen we je met bewezen strategieën om de juiste backlinks te krijgen en jouw positie in de zoekmachines te verbeteren.

Hoeveel backlinks heb je nodig?

Helaas kunnen we deze vraag niet precies beantwoorden, doordat er simpelweg geen specifiek aantal backlinks om te behalen hoeveel backlinks je precies nodig zal hebben. Het aantal backlinks dat je nodig hebt is afhankelijk van de kwaliteit van je content, de sterkte van de concurrentie en de relevantie van die backlinks voor jouw specifieke niche. Toch kunnen we stellen dat als je op de juiste manier aan linkbuilding doet je met zelfs minder links hetzelfde of zelfs betere resultaten kunt halen, in vergelijking met linkbuilding op een onhandige manier aanpakken.

In de volgende paragrafen zullen we daarom verder ingaan op hoe linkbuilding het beste aan kunt pakken maximale resultaten te behalen.

Kwaliteit versus kwantiteit

Kwaliteit van backlinks is belangrijker dan kwantiteit. Een sterk linkprofiel wordt gekenmerkt door links van websites met hoge autoriteit en relevantie voor jouw niche.

Het gaat niet om hoeveel backlinks je hebt, maar om de waarde die elke link naar jouw website brengt.

 • Focus: Kies voor backlinks van hoge kwaliteit, ook al zijn ze in minder aantal.
 • Resultaat: Minder, maar hoogwaardige backlinks kunnen effectiever zijn dan een groot aantal lage kwaliteit links, waardoor jij uiteindelijk minder backlinks nodig hebt voor een soortgelijk resultaat.

De rol van DA en PA

Hoewel er soms iets teveel waarde aan gehecht worden, zijn DA (Domein Autoriteit) en PA (Pagina Autoriteit) enkele van de indicatoren die de sterkte van een website en pagina aantonen, wat indirect de waarde van een backlink beïnvloedt.

 • Domein autoriteit: Streef naar backlinks van websites met een hoge DA voor betere zoekmachine rankings.
 • Pagina autoriteit: Een link van een pagina met hoge PA kan jouw positie binnen zoekmachines versterken.

Let op: een hoge DA of PA moet niet een doel op zich worden. Relevantie speelt een grote rol in de keuze voor welk domein je kiest om op te linkbuilden.

Het belang van consistentie

Voor een duurzaam en effectief linkprofiel is het van belang om consistent nieuwe backlinks te genereren.

 • Strategie: Verkrijg maandelijks backlinks in plaats van eenmalig een grote hoeveelheid.
 • Concurrentie: Blijf de concurrentie voor door constant aan je linkprofiel te werken.

backlinks

 

Effectieve linkbuilding technieken

Bij het ontwikkelen van effectieve linkbuildingtechnieken, focussen we op de creatie van een sterk linkprofiel, het bepalen van relevante backlinks en het benutten van SEO tools.

Het opbouwen van een sterk linkprofiel

 • We analyseren de huidige status van je linkprofiel en identificeren verbeterpunten.
 • Strategisch zetten we dofollow backlinks in om “link juice” door te geven en de autoriteit van je website te versterken.

Bepalen van (niche)relevante backlinks

 • We richten ons op backlinks van hoge kwaliteit die relevant zijn voor je niche, zodat je minder backlinks nodig hebt voor dezelfde resultaten.
 • Het verkrijgen van verschillende soorten backlinks in de juiste verhouding is ook onderdeel van onze strategie, aangezien deze diversiteit toevoegen aan je backlinkprofiel.

De waarde van gastbloggen

 • Gastbloggen: Wij benadrukken de relevantie van het publiceren van hoogwaardige content op gerenommeerde sites binnen jouw branche. Dit verhoogt niet alleen de online zichtbaarheid maar versterkt ook de geloofwaardigheid. Praktijkvoorbeeld: Een informatief gastblog artikel over de nieuwste brancheontwikkelingen, geplaatst op een invloedrijk platform, draagt bij aan je reputatie als kennisleider.

Gebruik van SEO Tools

 • Voor het onderzoeken en analyseren van backlinks gebruiken we geavanceerde SEO tools zoals Majestic, Ahrefs en SEMrush.
 • Deze tools stellen ons in staat om kansen voor linkbuilding te vinden en de effectiviteit van onze strategieën voortdurend te monitoren.

Aanvullende tips voor monitoring en evaluatie van backlinks

Als experts op het gebied van SEO erkennen we dat het monitoren en evalueren van backlinks cruciaal is voor een succesvolle linkbuilding strategie. Goed inzicht leidt tot betere besluitvorming.

Het nut van goede SEO tools voor analyse

Het gebruik van analysetools stelt ons in staat om de kwaliteit en kwantiteit van backlinks naar onze URL gestructureerd te volgen. Deze tools bieden de mogelijkheid om te zien welke domeinen naar ons verwijzen, wat de autoriteit van deze domeinen is, en of er een risico bestaat op negatieve SEO door spammy links. Zo houden we onze vinger aan de pols van onze backlink profiel en Google’s rankingfactoren.

Concurrerende vergelijking en inzichten

Door backlinks van concurrenten te analyseren, verkrijgen we waardevolle inzichten in hun strategieën. We kunnen hun domein autoriteit vergelijken met die van ons en identificeren potentieel waardevolle bronnen voor backlinks. Dit stelt ons in staat onze eigen linkbuilding strategie te verfijnen om beter te scoren in zoekmachines als Google.

Reageren

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op een nieuwsbericht.

Inloggen